De feestdagen komen er weer aan en dat betekent traditiegetrouw weer een hoop gezelligheid met vaak lekker eten en drinken. Waar gourmetten tijdens kerst heel traditioneel is, zie je ook steeds vaker families kiezen voor andere lekkere gerechten zoals een kaasfondue. Kaas, wie lust dat nou niet? Onder het genot van een drankje een stuk brood of groente dopen in een pan met gesmolten kaas. De ongedwongen sfeer en ruime variatiemogelijkheden zorgt ervoor dat het van oorsprong Zwitserse kaasfonduen ook in Nederland flink aan populariteit gewonnen heeft. Zo pionieren mensen steeds meer met ingrediënten voor de kaasfondue en bijpassend drinken.
Verschillende kaassoorten voor een kaasfondue
Voor een kaasfondue kan je gebruik maken van verschillende soorten kaas om de fondue haar unieke karakter te geven. Welke kaas je hiervoor het beste kunt gebruiken is uiteraard een kwestie van smaak, maar er zijn een paar kaassoorten die beter geschikt zijn voor een kaasfondue dan andere soorten. Zo is het belangrijk voor een kaasfondue dat je een kaassoort kiest die goed smelt. Bekende kaassoorten die vaak gebruikt worden voor een kaasfondue zijn Emmentaler kaas en Gruyère. Deze kaassoorten zijn ook goed te combineren. Wil je de fondue wat romigere maken, raden we aan roomkaas, camembert of brie toe te voegen. Uiteraard kan je ook gaan experimenteren door gebruik te maken van geitenkaas.
Andere producten voor een kaasfondue
Naast kaas zijn er ook nog andere ingrediënten nodig voor een kaasfondue. Zo wordt er vaak een teentje knoflook, nootmuskaat, droge witte wijn en maïzena toegevoegd aan de kaasfondue. Door te experimenteren met deze ingrediënten kan je ook spelen met de smaak door bier in plaats van wijn in de kaasfondue te doen. Een heerlijke Triple of IPA zorgt voor een totaal andere smaakbeleving.
Speciaalbieren die passen bij een kaasfondue
Uiteraard moet er naast het eten ook gedronken worden. Zo heb je qua drinken ook ruime keuze. Een lekkere witte of rode wijn, frisdrank of bier past goed bij een kaasfondue. Juist op zo’n speciale gelegenheid is het leuk om ook te experimenteren met verschillende biersoorten. Zo is een Dubbel of een Triple bier heel lekker bij een kaasfondue, maar je kan ook kiezen voor een iets exclusievere IPA of Stout bier om zo naast het eten ook qua drinken iets unieks te proeven. Waar je ook voor kiest, het belangrijkste is dat je er een gezellige, ongedwongen avond van maakt waar iedereen van geniet. Want daar staan de kerstdagen bekend om. Gezellige, familiaire dagen.